Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A süncsalád

2009.04.23

Tenyésztésbe csak akkor fogjunk, ha biztosítani tudjuk a leendő kis család teljes elkülönítését egy nyugodt, csöndes, jól tisztítható terráriumban vagy ketrecben. Azzal is számoljunk, hogy a kölyöknevelés ránk nézve is komoly felelősség, hiszen több törődést odafigyelést igényel és gondoskodnunk kell az új generáció elhelyezéséről is.

A kis sünök 35 napi vemheség után a mama által készített fészekben, puha tüskékkel születnek, melyek a levegő hatására 4-7 nap alatt megkeményednek. Az átlagos alomszám 2-6 kölyök. Gyakori, hogy nagyobb alomszám esetén jelentős eltérések vannak a kölykök súlyát tekintve. Az átlagos születési súly 20 gramm. Az újszülöttek vakon és süketen jönnek a világra. A mama elrágja a köldökzsinórjukat és letisztogatja a kicsiket, általában odaadó, gondos szülők. A 4. nap után lassan kezd pigmentálódni a bőrfelület és a tüskék. 10 napos korban már nyílik a szemük és a hallásuk is élesedik, ezzel egy időben váratlan zajra vagy ijedtségre a gömbölyödési reflex is beindul. Ritkán előfordul, hogy a mama nem gondoskodik kellőképpen a kicsikről. Ennek egy ellés utáni fertőzés vagy egyéb betegség lehet az oka, ezért azonnal forduljuk állatorvoshoz és figyeljünk a maximális higiéniára. Az ellést követő napokban gyakran ellenőrizzük a mama hüvelyváladékát! Egészséges ellés után a váladék pár nap alatt kitisztul, világosodik majd teljesen megszűnik. Amennyiben zöldes, feketés bűzös váladék ürül nagy a valószínűsége a méhgyulladásnak. Sajnos az ilyen fertőzéseknek gyakori következménye, hogy a tejelválasztás csökken vagy akár le is áll, ilyenkor azonnal cselekednünk kell és a kölyköket mesterséges táplálással kell felnevelni. Szerencsére több remek tejpótló tápszer áll már rendelkezésre, így jó esélyünk van a sikeres felnevelésre. Normál esetben a kicsik 5-7 hétig szopnak, majd fokozatosan kezdik eszegetni a szaftos tápokat.

Óriási élmény figyelemmel kísérni a születést és a kicsik felnevelését, de sose feledkezzünk meg arról, hogy a mi felelősségünk gondoskodni további sorsukról!

Kép Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: www.torpesün.hu