Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Igénye, tartása

15 évvel ezelőtt Amerikában kezdték el háziasítani ezt a kedves, játékos, kíváncsi természetű kisemlőst. Az egyszerű tartási körülményeknek és az elragadó természetének köszönhetően mára kedvelt hobbiállattá vált. Élénk természete miatt könnyen szocializálódik, helyét, környezetét gyorsan felderíti, gondozóit megismeri és szórakoztató játékaival elbűvöli. A szelíd állatok nem gömbölyödnek össze, így tüskéik nem szúrnak.

Eredeti élőhelyén a szavannás síkságokon óriási területeket jár be élelemért éjszakánként, így helyének megválasztásakor vegyük figyelembe nagy mozgásigényét. A 100-120-as ketrec vagy terrárium egyedenként minimálisan szükséges. Helyezzünk mászókákat, fatörzseket, sziklákat a ketrecbe vagy terráriumba, amiket biztonságosan használhatnak. A sünök maguk kiválasztotta helyre ürítenek, ezért erre a területre szórjunk könnyen tisztítható almot. A nappali szundikálásra legalkalmasabb egy sűrű szövésű kosár vagy kivájt fatuskó.

A hímek nem védik agresszíven a területüket, ezért több egyed is tartható nagy közös kifutóban.

Etetése

Alapvetően rovarevő, de fogságban könnyen tartható kutya, macska vagy görénytápon. Ezek lehetnek száraz vagy szaftos falatkák, de a főtt csirkemájat, darált pulykahúst is elfogyasztják. Fontos, hogy a heti menüben legalább két-három alkalommal legyen élő eleség is. Ezek: lisztkukac, gyászbogár lárvája, szopós egér. A szabadban fogott csigák, puhatestűek kálciumtartalmuk szempontjából fontosak lehetnek, de a bennük esetleg élősködő paraziták miatt semmiképpen nem javasolt az etetésük.

Kedvelik a gyümölcsöket a mézet és egyes zöldségeket (saláta, répa, stb.) és az ezekből készült bébiételeket.

Tejet és tejterméket ne adjunk, mert tejcukortartalmuk hasmenést okozhat.

Friss tiszta ivóvíz mindig legyen előtte!

Forrás: www.torpesun.hu