Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KépÉlőhelyük:

 

Általában köves területen élnek, esetenként dús növényzetben. Territoriális állatok. 

 

Leírásuk:

 

A testük felső fele barna, szürke vagy világos barna, bizonyos fajoknál arany színű; a testük alsó fele fehér. Szemeik és füleik körül fehér a bundájuk. Füleik nagyok, farkuk hosszú és szőrtelen. Jól megfigyelhetőek a farkon a pikkelyek, melyek gyakran töredezettek.Méretük 6-13 cm közötti, a hím és nőstény között a méretbeli különbség kicsi.

 

Viselkedésük:

 

Hasonlóan viselkedik, mint a házi egér, azaz küzd az élelemért és a territóriumáért. Ettől függetlenül nem agresszív állatok, ha veszélyt észlelnek, felborzolják a szőrüket, hogy nagyobbnak látszódjanak.Ugyanakkor gyakran közösségekben él, melyekben több egércsalád él együtt, többnyire az élelemforráshoz közel. Előnyben részesítik a növényi eredetű táplálékot, de semmit sem vetnek meg. A nap kora reggeli s késő délutáni, illetve esti szakaszában a legaktívabbak. Fontos tudnivaló továbbá, hoKépgy nagyon könnyen megijednek, s ha egyszer megijednek, akkor nagyon bizalmatlanok hosszú ideig. Ha nem ijesztjük meg őket, akkor nagyon szelídek, s nem is harapnak, de a probléma az, hogy sokszor mire hozzánk kerülnek, már jócskán megijesztette őket "valami". Ez a "valami" nem más, mint a többi egér, mivel a legtöbb állatkereskedésben sok egeret tartanak együtt, s gyakran harcolnak, főleg a hímek, akiknek így legtöbbször sebes a farka, s néha a lábuk is. Ez idővel begyógyul, de a bizalmatlanság és félénkség lassabban múlik el. Relatíve tiszta állatkák, főleg ha kapnak homokozót, amit WCnek használnak. 

 

Szaporodásuk:

 

A vemhesség 6-7 hétig tart, s egy alkalommal legfeljebb 5 kicsi születik,de leggyakrabban 2-3. Mivel ez az idő lényegesen hosszabb, mint a többi egérféle vemhességi ideje, ebből következik, hogy a kicsik sokkal fejlettebbek is: sok esetben nem csupaszok, kevésbé igénylik anyjuk melegítését, s nem vakok. A természetben főleg tavasszal és nyáron szaporodnak. Minden szaporodási időszakban több almot nevelnek fel.A nevelés elsősorban a nőstény feladata, a hím többnyire csak őrködik, viszont ha több nőstény van a fészekben, akkor megosztják egymás között az anyaságot, azaz együtt nevelik fel a kicsiket. A hímek körülbelül 6 hetes korukban válnak ivaréretté. Általában 3 évet élnek.A nőstények is. Azt, hogy terhes az egérke Én abból tudtam megállapítani, hogy nem "normálisan" aludt, hanem teljesen elterülve, s hogy sokkal többet pihent, mint normálisan, igaz ezeket a jeleket csak az utolsó hetekben prokudálta. Íme képek egy nappal a szülés előtt, s az egynapos kicsikről: Kép

Kép

 

 

Kép

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: http://zahrim.atw.hu/cin.html