Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyiptomi tüskésegerek

2009.04.28

Élőhelyük:

Kép

 

 

Általában köves területen élnek, esetenként dús növényzetben. Territoriális állatok. 

 

Leírásuk:

 

A testük felső fele barna, szürke vagy világos barna, bizonyos fajoknál aranyszínű; a testük alsó fele fehér. Szemeik és füleik körül fehér a bundájuk. Füleik nagyok, farkuk hosszú és szőrtelen. Jól megfigyelhetőek a farkon a pikkelyek, melyek gyakran töredezettek. Méretük 6-13 cm közötti, a hím és nőstény között a méretbeli különbség kicsi.

 

Viselkedésük:

 

Hasonlóan viselkedik, mint a házi egér, azaz küzd az élelemért és a territóriumáért. Ettől függetlenül nem agresszív állatok, ha veszélyt észlelnek, felborzolják a szőrüket, hogy nagyobbnak látszódjanak. Ugyanakkor gyakran közösségekben él, melyekben több egércsalád él együtt, többnyire az élelemforráshoz közel. Előnyben részesítik a növényi eredetű táplálékot, de semmit sem vetnek meg. A nap kora reggeli s késő délutáni, illetve esti szakaszában a legaktívabbak. Kép Fontos tudnivaló továbbá, hogy nagyon könnyen megijednek, s ha egyszer megijednek, akkor nagyon bizalmatlanok hosszú ideig. Ha nem ijesztjük meg őket, akkor nagyon szelídek, s nem is harapnak, de a probléma az, hogy sokszor mire hozzánk kerülnek, már jócskán megijesztette őket "valami". Ez a "valami" nem más, mint a többi egér, mivel a legtöbb állatkereskedésben sok egeret tartanak együtt, s gyakran harcolnak, főleg a hímek, akiknek így legtöbbször sebes a farka, s néha a lábuk is. Ez idővel begyógyul, de a bizalmatlanság és félénkség lassabban múlik el. Relatíve tiszta állatkák, főleg ha kapnak homokozót, amit WCnek használnak. 

 

Szaporodásuk:

 

A vemhesség 6-7 hétig tart, s egy alkalommal legfeljebb 5 kicsi születik, de leggyakrabban 2-3. Mivel ez az idő lényegesen hosszabb, mint a többi egérféle vemhességi ideje, ebből következik, hogy a kicsik sokkal fejlettebbek is: sok esetben nem csupaszok, kevésbé igénylik anyjuk melegítését, s nem vakok. A természetben főleg tavasszal és nyáron szaporodnak. Minden szaporodási időszakban több almot nevelnek fel. A nevelés elsősorban a nőstény feladata, a hím többnyire csak őrködik, viszont ha több nőstény van a fészekben, akkor megosztják egymás között az anyaságot, azaz együtt nevelik fel a kicsiket. A hímek körülbelül 6 hetes korukban válnak ivaréretté. Általában 3 évet élnek. A nőstények is. Azt, hogy terhes az egérke Én abból tudtam megállapítani, hogy nem "normálisan" aludt, hanem teljesen elterülve, s hogy sokkal többet pihent, mint normálisan, igaz ezeket a jeleket csak az utolsó hetekben produkálta. Íme képek egy nappal a szülés előtt, s az egynapos kicsikről:

Kép

KépKép

 

 

 

 

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartásuk:

 

Tartásuk igen egyszerű. Két példány tökéletesen jól érzi magát egy 15 l-es terráriumban, amit elegendő hetente tisztítani. Ugyanakkor azt gondolom, ingerszegény környezetben hajlamosak a depresszióra, ezért aztán javaslom, hogy kapjanak valamit, ami leköti a figyelmüket: lehet ez egy mókuskerék, vagy egy elágazó gally.. nagyon hálásak lesznek érte. Mindenképpen szükségük van egy búvóhelyre, hiszen éjszakai állatok lévén szeretnek elbújni nappal. Etetésük is könnyű, a boltokban kapható rágcsálóknak való magvakat kiegészítve zöldséggel, gyümölccsel, esetleg száraz kenyérrel igazán jól fogják magukat érezni. Fontos, hogy ne nagyon fogjuk meg őket a farkuknál fogva, mert ha valami megijeszti őket, akkor megpróbálnak menekülni, s a farkuk pikkelyes része könnyen a kezünkben maradhat. Nekünk is kellemetlen érzés, s nekik is. Ez a baleset azért is történhet meg könnyen, mivel ezek az állatkák a többi kereskedelmi forgalomban lévő rágcsálónál félénkebbek és kevésbé szelídek, sőt gyakran harapnak. Ha kivesszük őket, mindenképpen nagyon óvatosan kell bánni velük, s vigyázni, hogy ne tudjanak megszökni. Ez egyébként a lakhely kialakításánál is fontos, ugyanis hatalmasat tudnak ugrani, és hihetetlen kis réseken is kiférnek. Ha megszöknek, ami sajnos nem ritka, akkor nagy valószínűséggel egy szűk, meleg és sötét helyre bújnak el, pl. a szekrény és a fal közé. Megfogásuknál is vigyázzunk a farkuk épségére. Ezen kívül azt sem szeretik, ha az oldalukat fogjuk meg, ilyenkor ugyanis nyafogni kezdenek, és kapálóznak.

Kép Kép

Nemrégiben készítettem nekik egy homokozót, hogy lássam, mit szólnak hozzá -mivel ha Egyiptomból származnak, akkor valami közük csak van a homokhoz- s úgy tűnik nem tettem rosszul. A legtöbb rágcsálóra jellemző, hogy kijelöl magának egy alvó részt, egy élelmiszerraktárat és egy WC-t is. De az egerek eddig nem jelöltek ki WC-t maguknak, ami kellemetlen, mert hamarabb kellett takarítani az egész terráriumukat. Mióta bent van a homokozó, azóta azt részesítik előnyben, így elég azt gyakrabban takarítani. Homokot minden állatkereskedésben lehet venni. Nem tudom, hogy fontos-e, ezért leírom: a homokozójuk egy eredetileg zárt, átlátszó műanyag doboz, amire olvasztottam egy bejáratot és két kijáratot a felső felére

Kép

 

Forrás: http://zahrim.atw.hu/cin.html

.