Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Összeszoktatás

2009.03.27


A cukormókusok nagyon kedves kis állatok, azonban nagyon erős területvédő ösztönnel rendelkeznek. Ezért ha felelőtlenül, minden óvatosság nélkül össze teszünk két vagy több állatot, akkor annak akár tragikus vége is lehet. Komoly károkat tudnak tenni egymásban és az állatok halálával is végződhet a "kaland".

A leggyakoribb eset, amikor az új gazdi két frissen vásárolt kicsi cukormókussal tér haza és egyszerre beteszi őket a ketrecbe. Ez többnyire a legsimábban zajló összeköltözés. Ez ilyen formán többnyire komplikációk nélkül működik. Persze azért figyeljünk oda a mókusainkra, hogy minden rendben zajlik-e. De azt hiszem ezt külön nem is kell mondani, mivel az új gazdik úgy is megteszik. :)

Ha az eset ettől eltér, akkor az alábbi leírás nyújt segítséget a zökkenő mentes csapatépítéshez.

A vadonban

A vadonban a kicsi cukormókusokat a szülő kolóniájuk elküldi, amikor elérik azt a kort, hogy képesek önmagukról gondoskodni. Ez megakadályozza a terület túlnépesedését, amely kimerítené a táplálék forrásokat. Ugyanakkor csökkenti annak a lehetőségét, hogy belterjessé váljon a csapat.

Mivel a vadonban a cukormókusok szaporodása évszakhoz kötött, ezért a terület csapatainak újoncai körülbelül egyszerre érik el az önálló kort. Ezek a fiatalok egymásra találva új csapatokat alkotnak. Általában a cukormókusok 6-7 hónaposak akkor, amikor ezek az új csapatok létrejönnek.

Ezt követően a csapatok már együtt maradnak a tagok életének végéig. További egyedeket nem szoktak bevenni a csapatba és nem is szoktak távozni belőle. A kolóniába tartozás számos előnnyel szolgál a cukormókusok számára és ez a szociális ösztön nagyon erős.

A vadonban a cukormókus kolóniák nagy területeket birtokolnak. A szomszéd kolóniák területei valószínűleg átfedik egymást a határoknál. Ugyanakkor a cukormókusoknál nagyon erős a terület védő ösztön. Megvédik az otthonukat a betolakodóktól. Fogságban ez az otthon az állat ketrece.

 

 

Párosítások

A cukormókusok nemétől és korától függően léteznek egyszerű, nehéz, és nagyon rizikós párosítások. A cukormókusok párosításával kapcsolatosan alapvetően három időszakot különböztethetünk meg:

 • 6 hónapos kor előtt
 • 6 hónapos kor után, de még az ivarérettség előtt (amely kb. 1 éves kor, de egyedenként eltérő, és a hímeknél általában kevesebb)
 • Ivarérettség után


Mindkét mókus 6 hónaposnál fiatalabb

Ez a legegyszerűbb párosítás. A későbbiekben jövő tippeket betartva várhatóan aránylag gyorsan összeszoknak a mókusok. Várhatóan nem szükséges hosszú szoktatási idő. Ugyanakkor két hím esetén pár napot igénybe vehet, mire összeköltözés után kötődni kezdenek egymáshoz.


Mindkét mókus 6 hónaposnál idősebb, de nem ivarérett

Ebben a korban a vadon élő mókusok már kialakították a csapatukat, ami egy életre szól. Ezeken a természetes ösztönökön mi sem változtathatunk, de azért lehetőségünk van rá, hogy új barátságokat kössünk. Ugyanakkor ez több időt, kitartást és óvatosságot igényel. Így ebben a korszakban mindenképpen kövessük a későbbiekben található módszereket!

Ebben a korszakban a nemeket már számításba kell vennünk a párok kialakításánál.


Hím és nőstény

Az elején tapasztalhatunk némi civakodást, amíg kialakítják a szociális struktúrájukat. Azonban ha ezt kitalálták, akkor többnyire eredményesen zárul az összeköltöztetés. Általában ez a legsikeresebb párosítás a háromból.


Két nőstény

Kövessük az ismertetés lépéseit, és többnyire ez a párosítás is sikeres lesz. Azért némi civakodásra számíthatunk.


Két hím

Ritka, hogy ebben a korban két hímet össze lehet hozni. Ha különálló hímünk van, akkor egy nőstényt szerezzünk mellé!


Egyik mókus 6 hónapnál idősebb, a másik 6 hónapnál fiatalabb

Mindegy, hogy milyen neműek. Ha az egyik 6 hónaposnál fiatalabb, a másik pedig idősebb, akkor ne párosítsuk össze őket. A méretkülönbség miatt várhatóan a nagyobb zsarnokoskodni fog a fiatalabb felett. Ez a kiegyensúlyozatlan helyzet később is megmaradhat, ha már a fiatalabb is teljesen kifejlett mókus lesz.

A megoldás az, hogy amíg a fiatalabb is nagyobb lesz két külön ketrecben tartjuk őket. A két ketrecet helyezzük egymás mellé. De csak olyan közel, hogy a rácson keresztül ne érhessék el egymást! Később összehozhatjuk őket, azonban ehhez figyelembe kell venni a következő fejezetben foglaltakat.Mindkét mókus 6 hónapnál idősebb

Vannak olyan kombinációk, amelyek nem működhetnek idősebb mókusokkal. Illetve előfordulhat, hogy az idősebb mókusok között nem lesz olyan szoros kötődés, mint ami fiatalok között kialakulhat. Ezért ha tehetjük még fiatalon hozzuk össze a párokat.


Érett nőstény, éretlen hím

Általában ez a legsikeresebb párosítás. A szokásos lépéseket követve ismertethetjük össze őket. Azt vegyük figyelembe, hogy valamivel lassabb lesz, mint két fiatalnál. Számíthatunk némi kezdeti civakodásra. Emellett vigyázzunk arra, hogy a nősténynek ne legyenek picinyei az erszényében! A hím valószínűleg megölné őket. (Ez természetes ösztön az állatvilágban.)


Érett hím, éretlen nőstény

Működhet. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy a hím zsarnokoskodni fog a nőstény felett, vagy megpróbál párzani. Mivel a nőstény szervezete erre még nincs felkészülve, ezért ebben az esetben válasszuk szét, és tegyük külön ketrecbe őket amíg a nőstény érett lesz! (A fejletlen nőstény megsérülhet úgy, hogy később meddő lesz.)


Érett hím és nőstény

Ennek a kombinációnak működnie kell. Várható egy kis civakodás az elején. Figyeljük, hogy ne durvuljon el, de egyébként bízzuk rájuk! Ebben az esetben is legyünk biztosak abban, hogy a nőstény erszényében ne legyenek kicsik, mert a hím el fogja pusztítani őket!


Két nőstény

Ez a kombináció működhet, de egyáltalán nem garantált. A felnőtt nőstényeket hímekkel javasolt összehozni.


Két hím

KI SE PRÓBÁLJUK!!! Felnőtt hímnek csak nőstényt, vagy ivartalanított hímet mutassunk be!A módszer

A legjobb eset az, ha rögtön, vagy kicsivel az elválasztás után összehozzuk a mókusainkat, illetve egyszerre visszük haza mindkettőt. (Ekkor még egyik mókus sem tekintheti saját területének a ketrecet.)

Azonban ha nem ilyen ideálisak a körülmények, akkor sincs gond, csak kövessük a következő pár lépést:

 1. Ne tegyük be az új mókust kapásból a ketrecbe! Két hétre tegyük külön ketrecbe őket közel egymáshoz, de úgy hogy ne érhessék el egymást a rácsokon keresztül! Ez arra is alkalmat nyújt, hogy az új mókus egészségi állapotát felmérjük.
 2. Cserélgessünk! (Persze ha nem látunk betegségre utaló jeleket az új mókusnál.)
  • Esténként cseréljük ki a háló zsebüket, hogy szokják egymás szagát!
  • Cseréljük ki a játékaikat! (Célszerű nappal, amikor alszanak.)
  • Esetleg cseréljük ki a ketrecüket! (Így tesztelhetjük azt is, hogy hogyan reagálnak.)
 3. Az első összeengedést végezzük semleges területen a gazdi felügyelete mellett! A semleges terület azt jelenti, hogy egyik mókus sem érezheti sajátjának, nem jelölhette meg. Figyeljünk a mókusokra és legyen nálunk rongy darab, vagy kesztyű arra az estre, ha szét kell választanunk őket! Ne lépjünk tovább, ha nem látjuk jelét, hogy a mókusok legalább tolerálják egymást!
 4. Ha minden jól megy tegyük össze a mókusokat:
  • Használjunk egy semleges ketrecbe! Az igazán semleges ketrec az, amelyikben egyik mókus sem volt még, így egyik sem érezheti sajátjának.
  • Nem teljesen jó megoldás, ha csak a ketrecet alaposan kitisztítjuk, mert egy kevés szag megmarad. Azonban ha nincs más megoldás, akkor takarítsunk alaposan!
  • Ha lehet, tegyük mindkét mókus számára ismeretlen helyre a ketrecet! Így még kevésbé érezheti bármelyik magáénak a területet.
  • Legyen két hálóhely a ketrecben!
  • Legyen legalább két tálka és két itató a ketrecben, amelyeket egymástól távol helyezzünk el!
  • Ne rakjunk túl sok játékot a ketrecbe, hogy baj esetén meg tudjuk fogni a mókusokat! Később rakhatunk be játékokat, ha jól alakul a helyzet.
  • Figyeljük a mókusok viselkedését!
  • Figyeljük a mókusok súlyának alakulását, hogy nehogy az egyik ne engedje a másikat enni/inni!
 5. Ha azt látjuk, hogy a mókusaink együtt alszanak, akkor jól alakulnak a dolgok.

 

 

Forrás:

http://cukormokus.aut.bme.hu/index.php/Kezd%C5%91lap

- http://www.hobbisun.gportal.hu/gindex.php?pg=28837672&nid=4738954