Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mókuslak -A berendezés

2009.04.19

Alom

A ketrec alját mindenképpen be kell borítanunk valamilyen anyaggal. Rácson nem szeretnek sokáig tartózkodni. Szeretnek viszont turkálni, elásni a magokat. Ezen kívül a jó alom beszívja a nedvességet, elveszi a szagokat (egy ideig). Erre a a macskaalomnak árult kőzetgranulátum a legalkalmasabb. Próbálkoztam faforgáccsal is, de azt sűrűn kell cserélni. Néhány könyv kerti földet, virágföldet ajánl. Ha jó vastagon terítjük, biztos nagyon jól érzik benne magukat a burundukok, mert alagutakat áshatnak. Viszont nem tudom, hogy lehet tisztán tartani. Én nem próbáltam, szerintem hamar bepiszkolódna. Kapható újabban pormentes kukoricacsuma őrlemény. Ezt is kipróbáltam, nem rossz. A macskaalmos tálcákat hetente egyszer takarítom. Egy kislapáttal kiemelem a vécének használt sarkoknál az összeállt almot és tisztával pótlom. Így az egészet másfél-kéthavonta kell csak cserélni. (Én külön helyiségben tartom a mókusokat, lakásban talán gyakrabban cserélném.)

 

FaágakKép

Faágak nélkül nem érezheti jól magát a mókusunk. Négy-öt ágat he lyezek el a ketrecre erősítve. A sarkokba átlósan be lehet szorítani, vagy vékony dróttal a rácsokra rögzíteni. Még jobb, ha az ágak végét befűrészeljük és így rögzítjük a rácshoz. Ha dróttal rögzítjük, ne hagyjunk rést, mert beleadkadhat a lába. A faágak közül legalább egy  6-7 cm átmérőjű, mert szeretnek fent üldögélni. Egyik nőstény mókusom egy időben fent is aludt. Ha sövényt nyírok, az ágakat mindig beteszem a ketrecekbe. Leyland ciprus ágak, hetekig friss marad, de szárazon is jól mutat, jól érzik magukat köztük. Bármelyik nem mérgező örökzöld ág megfelelő.

 

Odú

Egy megfelelő odúval érzi magát igazán otthon a mókusunk. Én csak 3-4 hónapos korban helyezem a ketrecbe. (Könnyebben szelídül, ha nem tud elbújni. Addig rongyot teszek be, ami nem éppen megfelelő, mert a szálakba könnyen beleakadhat a körme.) Az odút kitörő örömmel fogadja. Egy percig bizalmatlanul vizsgálgatja, majd örömmel birtokba  veszi. Az első nap százszor ki-be mászkál, lelkesen kezd szénagyűjtésbe, béleli az új házat. Hamarosan a sarkokban eldugott élelmiszerkészleteit is behordja.Én farostlemezből ragasztom ösKép sze a hasáb alakú odút. 20-30 cm hosszú, 12 cm széles és 12 cm magas. Teteje leemelhető, hogy lehessen takarítani és meg lehessen nézni a kölyköket, de rögzített, mert leverik. Elöl és a másik végén felül kerek lyukat vágok, amin keresztül közlekedhet. Van, amelyiknek ez nem tetszik és az egyik kijáratot eltömi, de néha rágnak egy harmadikat is. Lényegesen nagyobbat készítek, mint amekkorába belefér, mert ezt használja raktárnak is. A nőstényeknél pedig gondolni kell a szaporulatra is. Öt hétig abban lakik az egész csapat. Idén tavasszal pont egy csak 20 cm hosszúban született nyolc kölyök. A negyedik hét végére egyszerűen nem fértek el, a mama legtöbbször kint aludt.Kapni csinos kis házikó alakú odúkat fából és újabban olyan hamburger alakú és méretű műanyag búvóhelyeket. A fa házikókból válassz egy nagyobb méretűt. Ha nincs alja, akkor érdemes szerelni rá, mert időnként ki kell takarítani, és ha felemeled, kidől a rengeteg mag.

 

Teraszok

Ha elég magas a ketrec, praktikus néhány teraszt építeni rácsból, vagy falapokból. A ketrecet is jól merevíti.

 

Itató

Eleinte madáritatónak árult műanyag oszlopos-csőrös itatókat használtam (Képbiztos van egyszerűbb megnevezése is). Ezekkel több baj is volt. A rácsra kívülről kell bepattintani, ami néha kiesett. A víz itt szabadon van a befelé nyúló kis csőrben. A mókusok sokat ásnak, kapirgálnak, így hamar teleszórták alommal, magokkal. Ettől a víz hamar megromlik és az itató eltömődik. Ráadásul gyakran megrágják a csőrt.

Ezért csincsilla itatóval próbálkoztam. Ez egy üvegből, üvegtartó drótból, egy gumidugóból és egy ehhez csatlakozó fém csőből áll. Az állatoknak be kell kapni a cső végét és szívni. Nem szokták meg, általában nem tudtáKépk használni. A legjobb megoldás a golyós, fém csővel ellátott műanyag flakon. Ezt kifejezetten rágcsálók itatójának árulják. Néha gyártási hibásak, lassan kiengedhetik a vizet. Javítani nem lehet, vigyük vissza az üzletbe. (Előtte  érdemes úgy is megpróbálni, hogy megfordítjuk a csövet.) Használat közben a tiszta víztől már nem romlanak el.  Az először említett csőrös itatókat sem dobtam ki, a gyümölcsleveket abból adom. A golyóra rárakódhatnak rostos szálak, vagy rászárad a sűrű ragacs. És a legrosszabb, hogy a gyümölcslé hamar romlik, és ekkor a keletkező gáz a golyót úgy odanyomja, hogy nem lehet inni belőle. Felerősítését biztonságosabbá lehet tenni, ha egy puha dróttal az oszlopot a rácsra erősítjük.

 

Etető tálKép

Ritkán használok.Hamar kidöntik, ezért inkább az alomra, mindig egy helyre szórom. Túrót, tejfölt szoktam egy egyszerű befőttes tetőre tenni. A lakásban szebben mutat valamilyen rozsdamentes edény, ami legyen elég mély, és rögzítsük a rácshoz.

 

Egyéb tárgyak

Mókuskerék

Nálam egyik sem használta, ki is vettem. Nem tudom eldönteni, hogy olyan buták-e, hogy nem jöttek rá, mire jó, vagy olyan intelligensek, hogy egy ilyen hülyeséggel nem foglalkoznak. (Erről jut eszembe: Egy állatok intelligenciáját vizsgáló kutatásról olvastam egy cikket. Azt tapasztalták, hogy bizonyos helyzetekben a mókus jóval intelligensebb a kutyáknál. Például amikor egy kutyát hosszú pórázra kötnek több cövek közé, akkor a kutya a pórázzal rövid időn belül reménytelenül feltekeredik a cövekekre. Nem találja meg a visszafelé vezető utat, amerre letekerhetné magát.  A mókusok ezt a feladatot könnyen megoldották. A lombkoronában a kusza ágak között lényeges a jó tájékozódás.)

Kötelek: Felakaszthatunk néhány vastag kötelet. Jókat játszanak vele.

Csövek: A vadon élő csíkos mókusok a földbe alagutakat ásnak. Ezért szeretnek különböző csövekben mászkálni.

 

Forrás: http://invitel.hu/ventana/csikos_mokus/berendezes.htm