Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egészség, elsősegély

2009.04.18

A megfelelő környezetben tartott csíkos mókusok ritkán betegszenek meg. Általában végelgyengülésben múlnak ki (8-10 év). Ezzel szemben a szabadban ritka a két évnél idősebb példány.

Ha a mókusunk megsérül     

A nem megfelelően elkészített ketrec, vagy valamilyen veszélyes berendezési tárgy könnyen sérülést okozhat, mert a csíkos mókusok gyakran nagy sebességgel közlekednek. Meg is haraphatják egymást.

Kép A sebesülések ellátása a sérülés fertőtlenítővel való lemosására korlátozódik. Talán a Betadine nevű jódtartalmú készítmény a legpraktikusabb. Nem csíp, egy előre átitatott vattával, vagy fülpiszkálóval könnyen felvihető. Két-három napig naponta ismételjük a kezelést.

Egyik mókusomnak idén furcsa balesete volt: egy szalmaszál szúrta át Kép a pofazacskóját. Ha szalmát kapnak, belegyömöszölik a szájukba, a mellső lábaikkal pedig közben szépen összehajtogatják. Majd beviszik az odúba. Eközben akadhatott belülről keresztbe a pofazacskóba egy keményebb szál. Először azt hittem, hogy valami daganata van, de másnapra átfúródott a szál. Egy csipesszel kihúztam és lekezeltem. Nem lett semmi baja.

Ha mi sérülünk meg

A ketrecek körüli munka nem igazán balesetveszélyes. A rosszul elkészített ketrec okozhat sérülést, de itt nem ezzel szeretnék foglalkozni, hanem a mókusharapás ellátásával. Egyébként a ketrec által okozott sérüléseket is az alábbiak szerint lássuk el.

Sajnos a mókus néha megharaphatja az embert. Általában csak akkor, ha valamivel ingerlik őket, vagy a ketrecen bedugott ujjat élelemnek véli. Tűhegyes, hosszú fogaival mély harapást ejt. Nem a seb súlyossága okoz problémát, hanem a fertőzés veszélye. Általában kevés vér van, mint egy tűszúrásnál. A seb környékét alaposan mossuk meg szappanos vízzel és öblítsük néhány percig folyóvíz alatt. A vizet steril gézzel kell felitatni. Ezután használjunk fertőtlenítő szert: antiszeptikus hintőport, jódot, jódtartalmú készítményt (pl.Betadine), vagy higított hidrogén-peroxidot. Majd ragasszuk be sebtapasszal.

Mint minden fertőzésveszélyes sérülésnél, így itt is szükség lehet tetanusz injekcióra. Fertőzés gyanúja esetén 24 órán belül forduljunk orvoshoz. ( A tetanuszbaktériumok a talajban élnek, így földes talajon tartva van nagyobb esélye a fertőzésnek.) Más fertőző anyag is okozhat olyan gyulladást ami antibiotikus kezelést igényel.

A sebfertőződés tünetei:

 

 

  •  fájdalom, duzzanat, bőrpír és forróság a seb körül

  • gennyesedés

  • nyirokmirigy duzzadás hónaljban, nyakon, ágyékon

     

Hasmenés

Legtöbbször a túl sok, vagy nem megmosva adott  friss zöldség, gyümölcs okozza. Előfordulhat akkor is, ha hirtelen változtatunk a megszokott étrenden. Tartsunk néhány nap diétát száraz magokkal.

Székrekedés

Ha túl kevés zöldséget, gyümölcsöt adunk, vagy a mókus megeszik valamilyen textilt vagy papírt, székrekedése lehet. Gyümölcs kúrával, rostos gyümölcslével általában hamar megoldódik.

Túlnőtt fogak

 A mókusoknak folyton rágniuk kell valami keményet, hogy ne nőjenek Kép túl nagyra a fogai. A ketrecben legyen valamilyen kemény fa, de rendszeresen kapjon kemény magokat is (pl. héjas mogyoró). Ha a fogak túl nagyra nőnek, állatorvos le tudja vágni.

A képen látható mókusnak ferdén nő az egyik alsó foga, így nem tud vele rágni, ezért folyton vágni kell. (A képet egy kedves levelezőtársamtól kaptam.)

Szőrzethullás

Több helyről is hallottam olyan szőrzethullásos problémáról, ami a lány mókusoknál jelentkezik. Állatorvosi diagnózis szerint hormonális probléma. Hormoninjekcióval lehet segíteni, de ilyen esetben ajánlják, hogy a lány mellett tartsunk egy fiú mókust is (egy helyiségben, de külön), akkor nem fog ismét jelentkezni.

Élősködők

Egyetlen helyről hallottam, hogy bolhát szedtek össze a mókusok, elvileg atkásak is lehetnek. Mindkettőre Biokill spray-t ajánlok. Közelről, lehetőleg egyenletesen fújjuk le az állatot, szembe ne kerüljön. A szer teljesen ártalmatlan a mókusokra, de kutyára, macskára is veszélytelen. Én legyekre és molyra használom a ketrecek körül, ezzel nem kell vigyázni.

 

Forrás: http://invitel.hu/ventana/csikos_mokus/elsosegely.htm